Inleiding
Fantastische of gevreesde, privédetectives oefenen nog steeds een vrij onbekend beroep uit. De clichés die over dit beroep circuleren zijn nog talrijk, vooral vanwege Hollywoodfilms en detectiveverhalen zoals die van Agatha Christie. Hercules Poirot, Sherlock Holmes en Columbo zijn bekende namen in de industrie. Voorbij de fictie bestaat het beroep van privédetective echt. Ver van de clichés uit fictiewerken, blijven detectives niettemin mysterieus.
In dit artikel ontkrachten we de grootste clichés over privédetectives.
Alle privédetectives zijn mannen
In fictieve werken zijn de grote privédetectives inderdaad vaak mannen. Enkele vrouwen hebben echter ook een naam gemaakt, denk bijvoorbeeld aan Miss Marple of Enola Holmes.
In België waren er volgens gegevens uit 2022 iets minder dan 1000 geaccrediteerde personen om als privédetective in ons land te werken. De meeste van hen zijn mannen. Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid in het beroep, maar worden steeds talrijker. Ze worden vaak beschouwd als formidabel in de industrie omdat men minder geneigd is om een vrouw dan een man te wantrouwen.
Zelfs als mannen nog steeds de meerderheid in het beroep vormen, neigt het steeds meer naar feminisering.
De privédetective gebruikt illegale praktijken
In tegenstelling tot wat men denkt, is het beroep van privédetective onderworpen aan zeer strikte regelgeving. In België wordt dit beroep geregeld door de Wet van 19 juli 1991. Deze wet definieert niet alleen de toegangsvoorwaarden tot het beroep, maar ook de toegestane en verboden praktijken.
Binnen de grote verboden vinden we onder andere afluisteren en telefoongesprekken opnemen, GPS-traceerapparaten plaatsen, foto’s of video’s maken in privéruimtes, intimidatie… De privacy mag niet worden geschonden in het kader van een onderzoek.
Bovendien wordt het werk van privédetectives strikt gecontroleerd door gespecialiseerde ambtenaren. Detectives die illegaal werken (dat wil zeggen zonder de juiste opleiding en diploma, of zonder toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken) of die illegale methoden gebruiken, kunnen zwaar worden gestraft.
De privédetective doet alleen maar observaties
Hoewel observaties een van de belangrijkste technieken zijn die door privédetectives worden gebruikt, worden er ook vele andere onderzoeksmethoden ingezet.
Ter herinnering, observatie betekent iemand volgen om te zien waar hij naartoe gaat en welke activiteiten hij onderneemt.
Infiltraties, online onderzoeken, privéonderzoek in databanken of documentatie, … alle technieken zijn waardevol om de missie te volbrengen: de klant tevredenstellen. Aangezien geen twee zaken of opdrachten ooit hetzelfde zijn, zullen de gebruikte technieken telkens variëren.
Het is dus een enorm gevarieerd beroep dat vele kwaliteiten en vaardigheden vereist (discretie, sociale vaardigheden, professionalisme, goede kennis van de juridische wereld, beheersing van fotografie- en videotechnieken, …), en elk dossier wordt altijd afgesloten met een gedetailleerd rapport voor de klanten.
Daarom vertegenwoordigen observaties slechts één aspect van het beroep en brengt een onderzoeksagent niet al zijn dagen door met het volgen van een verdachte.
De privédetective houdt zich alleen bezig met overspelzaken
Hoewel overspelzaken enkele jaren geleden misschien driekwart van het werk van privédetectives uitmaakten, is dat vandaag de dag niet meer het geval.
In België is de echtscheiding op grond van overspel afgeschaft sinds de hervorming van de echtscheidingswet in 2007. Deze wet erkende drie soorten gronden waarop een van de echtgenoten echtscheiding wegens fout kon aanvragen, waaronder het overspel van een van de echtgenoten (zijn partner bedriegen waaraan men een trouwbelofte heeft afgelegd). Echter, sinds 2007 is de echtscheiding wegens fout afgeschaft en vervangen door echtscheiding wegens ‘onherstelbare ontwrichting’, d.w.z. de onmogelijkheid om het gemeenschappelijk leven voort te zetten of te hervatten. Een privédetective kan echter nog steeds bewijs verzamelen dat bruikbaar is voor de rechtbank.
Naast overspelzaken, die inderdaad nog steeds voorkomen maar in afnemende mate, kunnen de behandelde onderwerpen zeer divers zijn. Oneerlijke concurrentie, het opsporen van vermiste personen, een situatie van intimidatie, of het controleren van de prestaties van een werknemer, er zijn veel redenen om tegenwoordig een privédetective in te schakelen.
De privédetective draagt een lange donkere jas
Ten slotte, dit laatste cliché werd verspreid door bekende fictieve personages. Typ gewoon ‘privédetective’ in op Google om te zien dat veel afbeeldingen nog steeds clichés over de kleding van detectives weergeven. Zo zie je bijvoorbeeld de lange donkere jas, de hoed op het hoofd, de pijp in de mond en de vergrootglas in de hand. Het enige wat ontbreekt is de typemachine en het komt volledig overeen met het beeld van de oude detective uit de jaren ’60.
Tegenwoordig zijn privédetectives echter volledig onherkenbaar en kleden ze zich als Jan en alleman. In werkelijkheid zouden ze veel meer opvallen als ze zich nog steeds zouden kleden volgens de oude clichés. Hun doel is om discreet te blijven en onopgemerkt te blijven. Hun kleding is dus eenvoudig, klassiek en past overal bij. Dus, als je je altijd al hebt afgevraagd hoe je een privédetective kunt herkennen, tegenwoordig kun je hem of haar niet herkennen zonder verdere aanwijzingen.
Heb je nog steeds clichés over privédetectives?
Onthoud dat ons bureau van privédetectives volledig tot uw beschikking staat in heel België indien nodig. Aarzel niet om uw gratis offerte aan te vragen!
Commentaires récents