Wanneer je besluit de hulp van een privédetective in te schakelen, is het normaal dat je wilt weten hoe het proces werkt. In dit artikel leer je alles van A tot Z over het werk van een privédetective.

Contact opnemen met de klant (per e-mail of telefoon)

Er zijn veel redenen om een privédetective in te schakelen. Familie, zaken, juridische procedures en meer. Elke zaak is uniek en elk verzoek is specifiek. Eerst en vooral moet de privédetective zoveel mogelijk informatie verzamelen om er zeker van te zijn dat de opdracht legaal en uitvoerbaar is.

Een privédetective heeft niet dezelfde bevoegdheden als een opsporingsambtenaar en kan bijvoorbeeld geen elektronische apparatuur hacken of spionagecamera’s installeren. Afhankelijk van de aard van het onderzoek kunnen er wettelijke beperkingen zijn. Daarom moet de privédetective eerst op de hoogte zijn van alle details en elementen rond een aanvraag.

De klant moet ook kunnen horen wat de detective te zeggen heeft om vertrouwen in hem te hebben en om zeker te zijn van zijn professionaliteit en geloofwaardigheid.

Een schatting maken

Na het eerste contact zal de privédetective over alle informatie beschikken die hij nodig heeft om een kostenraming op te stellen. Deze raming houdt rekening met de ins en outs van je verzoek. De detective heeft dan de mogelijkheid om een geschikte strategie te bepalen voor je onderzoek en eventueel de link te leggen met het advocatenkantoor en deurwaarderskantoor die betrokken zijn bij de procedure.

Er kan dan een gedetailleerde offerte worden opgesteld. Deze omvat de kosten van alle middelen (dienstreizen, voertuigen, enz.) en de honoraria van de rechercheur. Zodra je deze nauwkeurige en gedetailleerde kostenraming hebt ontvangen, heb je een volledig transparant idee van de kosten van je onderzoek. Je hebt dan de tijd om te beslissen of je doorgaat of niet.

Als je besluit om door te gaan met het onderzoek, wordt er een dossier geopend op jouw naam en zul je een aantal documenten ondertekenen, zoals een opdrachtovereenkomst en de prijsopgave. Er kan je ook gevraagd worden om een voorschot te betalen. En hier wordt het menens…

De leiding nemen over het onderzoek

De doelstellingen van de opdracht zijn duidelijk vastgelegd, je dossier is klaar en je privédetective begint eindelijk met het onderzoek. Zijn of haar missie zal gebaseerd zijn op het naleven van de strategie die op voorhand werd bepaald volgens jouw verwachtingen.

Een proces van nauwe samenwerking tussen de detective en de juridische beroepen die betrokken zijn bij de zaak zal doorgaan gedurende het onderzoek. Computerexperts kunnen ook worden ingeschakeld om computerbewijs te verzamelen. Evenzo kunnen financiële experts worden ingeschakeld om te controleren op verduistering of het verzwijgen van inkomsten.

In alle gevallen is het belangrijk dat je in elk stadium van het onderzoek volledig en transparant op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van het onderzoek en eventuele complicaties.

Met deze kennis ben je beter voorbereid op het werken met een privédetective en kun je met vertrouwen het proces ingaan.

Indiening van het opdrachtrapport

Indiening van het opdrachtrapport

 

Nadat de opdracht is voltooid, wordt er een rapport uitgebracht, uitsluitend aan de verzoekende partij. Dit rapport kan foto’s en verschillende soorten ondersteunende documenten bevatten. Een kopie van het rapport kan ook worden gegeven aan de advocaat die uw zaak behandelt.

In dit document worden de resultaten nauwkeurig en transparant beschreven. Afhankelijk van de aard van de opdracht en de verkregen resultaten, kan je privédetective gevraagd worden om verder onderzoek te doen.

Dit zal het onderwerp zijn van een nieuw bestek dat je ook zal moeten valideren. Tot slot moet worden benadrukt dat het inschakelen van een privédetective een belangrijke handeling is. Je moet zorgvuldig de detective of het bureau kiezen aan wie je je opdracht toevertrouwt. Als je dat niet doet, kunnen de gevolgen ernstig zijn.