Onderzoek naar oneerlijke concurrentie

Wat is oneerlijke concurrentie?

Als u een bedrijf runt in een concurrerende sector, kunt u te maken krijgen met oneerlijke concurrentie. Dit wordt gedefinieerd als « misbruik van zakelijke praktijken van een bedrijf ten opzichte van een ander ». Het richt zich op acties die bedoeld zijn om een concurrent te schaden, niet de consument.

In België is het recht op oneerlijke concurrentie gebaseerd op twee wetten: de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming, en de wet van 6 april 2010 betreffende de regeling van bepaalde procedures in het kader van de wet van 6 april 2010.

Deze wetten verplichten bedrijven zich correct te gedragen op de markt en tegenover concurrenten, en verbieden handelingen die in strijd zijn met eerlijke marktpraktijken.

De verschillende vormen van oneerlijke concurrentie

Dénigrement

Dit gebeurt wanneer een bedrijf of werknemer schadelijke informatie over een andere organisatie verspreidt, inclusief producten, diensten, reputatie of merkbeeld.

Parasitisme

Een bedrijf steelt klanten van een concurrent door gebruik te maken van de bekendheid van die andere organisatie.

Desorganisatie

Dit omvat het ontregelen van een concurrent door middel van bijvoorbeeld personeelsovername of spionage.

Imitatie of verwarring

Het overnemen van de naam van een concurrent of het kopiëren van producten/diensten om verwarring bij de consument te veroorzaken.

Sancties bij oneerlijke concurrentie

Als er sprake is van fout, schade en causaliteit tussen concurrerende bedrijven, wordt oneerlijke concurrentie bestraft door de rechtbank. De specifieke sancties worden geval per geval bepaald door de ernst van de overtredingen. De overtreder moet stoppen met de oneerlijke praktijken en schadevergoeding betalen aan het benadeelde bedrijf.

De rol van een privédetective bij oneerlijke concurrentie

Als u slachtoffer bent van oneerlijke concurrentie, kunt u proberen zelf onderzoek te doen, maar dit is vaak moeilijk en tijdrovend. Een privédetective kan helpen door legaal en discreet bewijsmateriaal te verzamelen dat in de rechtbank kan worden gebruikt.

Een privédetective, ook wel agent van onderzoek, kan verschillende technieken gebruiken zoals schaduwen, nauwgezette observatie, infiltratie en diepgaand onderzoek. Deze onderzoeken moeten legaal zijn en de privacyregels respecteren. In België zijn bijvoorbeeld telefoonopnames verboden.

Detectives moeten discreet werken en communiceren alleen met hun cliënt, eventueel via de advocaat van de cliënt voor een effectieve strategie en bewijsevaluatie.

Bij Détective Belgique kunnen onze experts u helpen bij het bestrijden van oneerlijke concurrentie. Onze door het Ministerie van Binnenlandse Zaken geaccrediteerde detectives kunnen in heel België opereren. Raadpleeg onze website voor meer informatie.

Als uw bedrijf slachtoffer is van oneerlijke concurrentie, aarzel dan niet langer en huur een privédetective in!