Denkt u dat het beroep van privédetective alleen in fictieve werken bestaat? Weet dat dit beroep echt bestaat. Er zijn veel misvattingen over dit weinig bekende beroep.

Wij zijn hier om de waarheid te herstellen!

Een privédetective kan worden ingehuurd door een particulier of een bedrijf om onderzoek te doen naar een bepaalde persoon.

Hun doel is om concrete bewijzen te verzamelen voor de klant, die deze indien nodig voor de rechter kan gebruiken. Alle bewijzen moeten volgens bepaalde regels worden verzameld om in de rechtbank ontvankelijk te zijn.

Verschillende technieken kunnen door deze onderzoekers worden gebruikt, vaak minder indrukwekkend dan in films: grondig onderzoek, infiltraties of schaduwen.

Dit beroep vereist dus grote discretie en vele andere kwaliteiten: sociale vaardigheden, deductief vermogen, geduld, juridische kennis, …

… en gereguleerd door strikte regels

In België, net als in veel andere landen, is het beroep van detective onderworpen aan strikte regelgeving. De wet van 19 juli 1991, bijgewerkt op 10 mei 2010, bepaalt de voorwaarden en regelgeving met betrekking tot het beroep van privédetective. Bijvoorbeeld, telefoonopnames zijn verboden in België, evenals het maken van foto’s of video’s in een privéruimte.

Zonder een specifieke opleiding en het behalen van het « Certificaat van basisopleiding voor de uitoefening van het beroep van privédetective » kan niemand hopen een privédetective te worden. De belangrijkste stap om dit beroep in België te mogen uitoefenen, is het indienen van een verzoek tot uitoefening bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zodra dit is geaccepteerd, kan de detective legaal werken.

Daarnaast moet aan verschillende wettelijke eisen worden voldaan: minstens 21 jaar oud zijn, EU-burger zijn, geen gevangenisstraf van meer dan 6 maanden hebben gehad, geen ander beroep uitoefenen dat verband houdt met wapens, …

Als u van plan bent een privédetective in te huren, wees gerust, de detective mag alleen communiceren met zijn klant. Geen informatie mag buiten deze context worden vrijgegeven.

Na het indienen van het verzoek zal de privédetective dit bestuderen en u vertellen of hij de vaardigheden heeft om uw zaak te onderzoeken. Houd er rekening mee dat u niet voor elke reden een privédetective kunt inhuren; een privédetective mag alleen werken als er een wettelijk recht op onderzoek bestaat.

Als uw verzoek wordt geaccepteerd, zal een schriftelijke overeenkomst met alle details van het onderzoek door beide partijen worden ondertekend. Aan het einde van het onderzoek moet een gedetailleerd rapport aan de klant worden gepresenteerd. Dit rapport bevat alle bewijzen en informatie die de privédetective tijdens zijn onderzoek heeft verzameld. Vanaf dat moment kunnen deze bewijzen voor de rechtbank worden gebruikt.

Detectivewerk: een onbekend beroep

Privédetectives zijn bekwaam in zowel privé- als zakelijke zaken…

Voor welk type onderzoek is een privédetective bekwaam?

Allereerst kunnen deze onderzoeksagenten zich bezighouden met privézaken.

Is een persoon in uw omgeving onder mysterieuze omstandigheden verdwenen? Denkt u dat uw echtgenoot een buitenechtelijke affaire heeft? Heeft u problemen met een erfenis of alimentatie?

Dit zijn enkele van de problemen en vragen die de tussenkomst van een privédetective kunnen rechtvaardigen.

Meer specifiek zijn ze bevoegd om deze privézaken te behandelen: ontrouw/adultuur, pesten, opsporing van personen, erfenissen, moreel onderzoek of onderzoek naar diefstal.

Aarzel niet om ons blogartikel volledig gewijd aan dit onderwerp te raadplegen.

… en professionele zaken

Heeft u het gevoel dat een van uw medewerkers zijn werk niet goed doet? Heeft u een datalek ontdekt maar weet u niet waar het vandaan komt?

Als u een van deze vragen heeft, weet dan dat privédetectives ook bevoegd zijn om zakelijke zaken te behandelen: verificatie van ziekteverlof, controle van werkzaamheden door een werknemer, onderzoek naar industriële spionage, oneerlijke concurrentie, pesten op het werk, verzamelen van bewijzen voor verzekeringen, … Het werkgebied van privédetectives in bedrijven is vrij uitgebreid. Raadpleeg ons volledige artikel hierover voor meer informatie!

Onthoud dat dit een niet-uitputtende lijst is. Als u twijfels heeft over een onderwerp, neem dan contact op met een detective om te zien of uw verzoek ontvankelijk is. Wie niet waagt, wie niet wint!

Als u zich afvraagt hoe u de diensten van een privédetective kunt inschakelen, bekijk dan onze website in meer detail. Détective Belgique is een agentschap dat een aantal door het Ministerie van Binnenlandse Zaken geaccrediteerde privédetectives samenbrengt. Ze zijn verspreid over heel België en hebben elk hun eigen specialiteit.

Neem contact op met een detective!