Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Miss Marple – er zijn veel beroemde fictieve privédetectives! Dit beroep wordt vaak geromantiseerd: buitengewone intelligentie, ongekende deductievaardigheden, de mogelijkheid om de donkerste zaken op te lossen. Maar privédetective is een echt beroep!
Fictie, zowel films als detectiveromans, bevatten vaak clichés en onjuiste informatie over dit beroep en de wettelijkheid ervan. Deze detectives gebruiken diverse, soms vergezochte technieken om hun doelen te bereiken. In werkelijkheid is het beroep van privédetective onderworpen aan een strikt wettelijk kader.
We leggen alles uit over de wettelijkheid van dit beroep!
Privédetective: wat betekent dat?
Laten we eerst de basis leggen: wat is een privédetective en hoe kan hij u helpen?
Een detective kan worden ingehuurd door een particulier of een bedrijf om onderzoek te doen naar een specifieke persoon. Het hoofddoel is meestal het verzamelen van informatie en/of bewijzen die in de rechtbank gebruikt kunnen worden.
Als particulier kunt u legaal een professionele detective inhuren voor de volgende zaken:
- Bewijs verzamelen in geval van ontrouw/adultuur/scheiding/huiselijk geweld
- Onderzoek doen naar pesten
- Opsporen van vermiste personen
- Opsporen van gestolen voertuigen
- Uitvoeren van een moreel onderzoek
- Verzamelen van informatie voor een nalatenschap of erfenis
Privédetectives kunnen ook bedrijfsgerelateerde zaken behandelen zoals:
- Controle van de echtheid van een ziekteverlof van een werknemer
- Controle van werkzaamheden door een werknemer in telewerk
- Achtergrondonderzoek van een sollicitant
- Vaststelling van industriële spionage
- Verzamelen van bewijzen voor verzekeringen
- Onderzoek naar oneerlijke concurrentie tussen bedrijven
Deze diensten, hoewel nog vrij onbekend, worden steeds populairder in België.
Hoe word je een privédetective?
Het beroep van privédetective is legaal in België, maar het is strikt gereguleerd en nauwlettend in de gaten gehouden.
Als u de moderne Sherlock Holmes wilt worden, weet dan dat het niet zomaar gebeurt.
U moet eerst een specifieke opleiding volgen en het « Certificaat van basisopleiding voor de uitoefening van het beroep van privédetective » behalen.
Het is cruciaal om veel vaardigheden te verwerven om als privédetective te kunnen werken:
- Onopvallend surveilleren en schaduwen
- Beheersen van fotografie- en videotechnieken
- Goede juridische kennis
- Strikt naleven van de wet
- Kunnen opstellen van volledige rapporten
Vele kwaliteiten zijn vereist:
- Discretie
- Geduld
- Beschikbaarheid
- Nieuwsgierigheid
- Professionaliteit
- Sociale vaardigheden
- Deductief vermogen
Naast de verplichte opleiding en diploma (en een herhalingstraining van minstens 40 uur om de 5 jaar), moet de toekomstige detective een vergunning aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bepaalde voorwaarden moeten worden gerespecteerd: minstens 21 jaar oud zijn, EU-burger zijn, geen gevangenisstraf van meer dan 6 maanden hebben gehad, geen ander beroep uitoefenen dat te maken heeft met wapens.
Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u legaal als privédetective werken!
Wettelijkheid van het beroep van privédetective
Wat is de wettelijke status van dit beroep?
In België worden de voorwaarden en voorschriften voor het beroep van privédetective bepaald door de wet van 19 juli 1991, bijgewerkt op 10 mei 2010.
Een privédetective mag alleen werken als er een wettelijk recht is om te onderzoeken. Uw verzoek zal zorgvuldig worden beoordeeld voordat het wordt geaccepteerd of afgewezen.
Voor het onderzoek moet een schriftelijke overeenkomst worden ondertekend door de klant en de detective. Dit contract bevat informatie zoals namen, adressen, een beschrijving van de missie, duur, tarieven en het vergunningsnummer van de privédetective.
Een privédetective kan verschillende technieken gebruiken: grondig onderzoek, schaduwen, infiltratie en het verzamelen van getuigenissen. Deze acties zijn legaal en toegestaan.
Bepaalde acties zijn echter verboden. Schaduwen en het maken van foto’s of video’s mogen alleen in openbare ruimtes plaatsvinden, niet in privéruimtes. Politieke, religieuze, filosofische en vakbondsinformatie, evenals gezondheidsinformatie of etnische afkomst mogen niet worden verzameld. Opnamen van telefoongesprekken zijn ook verboden in België.
Aan het einde van de missie wordt een volledig rapport aan de klant overhandigd. Zolang de acties legaal en legitiem zijn en de privacy niet schenden, zijn alle bewijzen (schriftelijk, video, getuigenissen) ontvankelijk voor de rechtbank.
De enige gesprekspartner van de detective is zijn klant. Hij heeft dus een absolute discretieplicht en is gebonden aan het beroepsgeheim.
Het werk van privédetectives wordt strikt gecontroleerd door gespecialiseerde ambtenaren. Zware sancties kunnen worden opgelegd aan een privédetective die de wet niet naleeft.
Snapt u de regelgeving rond dit beroep beter? Als u een privédetective wilt inhuren, neem dan gerust contact op met onze diensten!
Commentaires récents